Dennis Gade Kofod: Jeg sætter mit præg på dansk litteratur de næste fire år
– Jeg skal til nogle møder med en masse embedsmænd, konstaterer Dennis Gade Kofod. Arkivfoto: Allan Rieck

9. OKT 2019 • 11:27 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Dennis Gade Kofod: Jeg sætter mit præg på dansk litteratur de næste fire år

Til januar er det tid til vagtskifte i Statens Kunstfond, idet de nuværende legatudvalg takker af efter fire års arbejde, og nye medlemmer er klar til at tage over.
Blandt disse finder man den bornholmske forfatter Dennis Gade Kofod, som er udpeget til at sidde i Legatudvalget for Litteratur, og i sidste uge af kulturminister Joy Mogensen (S), som lige nu er på orlov, ydermere blev udpeget til formand for udvalget.

Denne formandsstol udløser samtidig, at han automatisk bliver medlem af Statens Kunstfonds bestyrelse.

Der skal sidde fem i Legatudvalget for Litteratur, og indtil videre er de tre udpeget af forfatterforeningerne – sammen med Dennis Gade Kofod gælder det Lars Horneman og Iselin Hermann – og det er blandt disse tre, kulturministeren har udpeget formanden.
Dertil skal kulturministeren, muligvis den fungerende Rasmus Prehn (S), udpege yderligere to medlemmer.

Er det lønnet at sidde i sådan et udvalg?
– Ja. Men pauvert lige som alt andet, der har med kultur at gøre, siger Dennis Gade Kofod.

Hvad vil bruge du den position, du dermed får, til?
– Det ved jeg ikke ... Jeg kan ikke svare på det, for jeg skal jo skoles først. Jeg skal til nogle møder med en masse embedsmænd og så videre, men jeg får selvfølgelig mulighed for at sætte mit præg på litteraturen i Danmark de næste fire år. Det er spændende, men det er ikke et personligt projekt. Det er et ansvarsfuldt erhverv, og jeg sidder i udvalget på baggrund af alle de forfattere, der har peget på mig gennem forfatterforeningerne, så jeg skal ikke bare køre Dennis kulturpolitiske projekt.

– Jeg er i øvrigt også ret sikker på, at det er mere excel ark-banalt, end det er kulturpolitik, for det drejer sig om, hvordan man fordeler pengene, og hvor mange penge, man får mulighed for at fordele.

Har du nogen idé om, hvor mange du/I skal fordele?
– Jeg mener, at jeg har hørt, at kunstfondens budget til samtlige udvalg er på kun 75 millioner kroner, så det er jo ikke særlig mange penge, siger Dennis Gade Kofod.
– Men beløbet bliver afgjort på Finansloven, og når man sidder i kunstfondens bestyrelse, får man lejlighed for at snakke med kulturordførerne og kulturministeren og har derfor mulighed for at påvirke dem, inden de skal til forhandlinger med deres kolleger på Christiansborg. Og det gælder virkelig om at få styrket kulturen, siger han.

Forfatteren er bevidst om, at det er et arbejdskrævende job, han går ind til, med tusindvis af sider med ansøgninger, der skal læses, og dertil er han og de andre forpligtet til at orientere sig grundigt i al den litteratur, der udgives.
– Det betyder, at jeg lægger min egen personlige liste med de bøger, jeg gerne vil læse, i skuffen. Der bliver ikke tid, siger han.

Hvad med dit eget forfatterskab?
– Der burde være tid til, at jeg stadig skriver mine bøger.


Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet